Vad kostar en frånluftsvärmepump?

Frånluftsvärmepumpar är den billigaste och enklaste typen av alla värmepumpar. Därför kan man för det mesta komma undan ganska billigt om man väljer en frånluftsvärmepump. Beroende på vilken typ av frånluftsvärmepump man väljer kommer den självklart att kosta olika mycket. De två främsta faktorerna som påverkar priset på en frånluftsvärmepump är storleken på den och vilka funktioner den har.

Storleken på frånluftsvärmepumpen

Ju större frånluftsvärmepump man behöver desto mer pengar får man betala. För hus som är mellan 50 och 200 kvadratmeter och är välisolerade kan man räkna med att få betala mellan 20 000 och 30 000 kronor för en väl fungerande frånluftsvärmepump. I detta priset är dock installation inte inräknat.

Har man ett större hus eller ett hus som inte är lika bra isolerat får man räkna med att lägga mer pengar. För frånluftsvärmepumpar som kan försörja ett hus över 200 kvadratmeter ligger priset för det mesta på över 50 000 kronor. Dock är det ofta ändå lönsamt att skaffa en frånluftsvärmepump med tanke på att man spara ofantligt mycket pengar på värmekostnader.

Fler funktioner innebär en dyrare pump

Det finns en del extrafunktioner man kan ha i en frånluftsvärmepump som gör att man får mer valuta för pengarna. De klassiska funktionerna för en värmepump är att man får tillgång till både värme i huset och varmvatten.

Vill man dock ha mer komfort i huset med till exempel golvvärme och ventilation får man räkna med att betala lite extra. Dessa två funktioner brukar tillsammans ligga på ungefär 15 000 till 20 000 kronor extra.